Reklama
  • Poniedziałek, 2 listopada 2015 (13:00)

    Paznaun. Dolina u stóp trzytysięcznków

Do leżącej na pograniczu Austrii i Szwajcarii doliny Paznaun zimą samochodem można dostać się jedynie od strony Landeck. Najbliższym dużym lotniskiem jest Monachium.

Reklama

Połączono tu świetne trasy ze znakomitą kuchnią

Ceny karnetów w sezonie wysokim to 46,5 euro dla osoby dorosłej (dziennie). Sezon wysoki: 19.12.2015 – 08.01.2016 i 23.01.2016 – 08.04.2016.

Ischgl jest największą miejscowością i ośrodkiem narciarskim tyrolskiej doliny Paznaun położonej pomiędzy łańcuchami górskimi Silvretta i Fervall. Nazwa pochodzi od retroromańskiego słowa Yscla, oznaczającego wyspę. Taki kształt mają skalne rumowiska w okolicy.

Yscla to także nazwa hotelu w centrum miejscowości. Znajduje się tuż obok dolnej stacji kolejki Silvretta wwożącej narciarzy na szczyt Idalp, gdzie krzyżuje się większość tras narciarskich tego ośrodka.

Do Szwajcarii przez granicę

Narciarstwo jest bowiem tym rodzajem aktywności, który w sezonie zimowym przyciąga do Ischgl najwięcej turystów. Liczące 11 tysięcy mieszkańców dysponuje ponad 11 tysiącami miejsc noclegowych. Długość wszystkich tras ośrodka narciarskiego Ischgl-Samnaun (położonego po obu stronach granicy austriacko-szwajcarskiej) wynosi 238 km. Poruszamy się po nich dzięki 43 kolejkom i wyciągom. To jeden z najlepszych ośrodków narciarskich w Austrii.

Najciekawszą trasą jest liczący 35 kilometrów i pokonujący kilometr różnicy wysokości tzw. szlak przemytniczy. Prowadzi z Ischgl przez Idalp na Palinkopf (ponad 2800 m n.p.m.), potem w dół do szwajcarskiego Samnaun. Po posiłku wjeżdżamy wagonikiem na Greitspitz, a stamtąd znów w kierunku Idalp. Nazwę zawdzięcza miejscowym, którzy przemycali towary przez granicę, unikając cła. Nie bez powodu Ischgl zaprasza gości sloganem „Relax if you can” (Zrelaksuj się, jeśli zdołasz).

Równie znakomite, co trasy, są bowiem tutaj knajpy. Tak liczne, że nie sposób ich wymieniać. Aprés ski w Ischgl trwa do późnych godzin nocnych. Ischgl to znakomita kuchnia. Znajdują się tu cztery lokale wyróżnione czepcami Gault Millau (austriacki przewodnik kulinarny).

Szefem kuchni w restauracji hotelu Trofana Royal (pięć gwiazdek!) jest Martin Sieberer. To autor wielu książek kucharskich. Dla chętnych prowadzi w Trofana Royal Królewską Akademię Gotowania i dzieli się przepisami. Ischgl jest największym, ale nie jedynym ośrodkiem narciarskim w dolinie Paznaun. Tych, którzy wolą bardziej kameralne ośrodki, zapraszają pobliskie Galltür oraz Kappl.

TP

Życie na gorąco
Więcej na temat:Royal | royal | Lina | Lina | Lina | U | Monachium | Monachium | TP | ceny

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.